Kuchnia

Przetwory

Dżem agrestowy

Składniki:

1 kg agrestu
100 ml wody
300 g cukru
2 łyżki spirytusu

Sposób przyrządzania:
Owoce umyj dokładnie i obierz, a następnie włóż do naczynia żaroodpornego, zasyp cukrem i lekko podlej wodą. Piecz w temperaturze 180°, aż owoce staną się szkliste (ok. 15-20 min).

Słoiczki sparz gorącą wodą, a pokrywki wrzuć na 2 - 3 s. do wrzącej wody. Następnie przełóż pokrywki na ściereczkę, dokładnie osusz i przetrzyj je wewnątrz spirytusem. Przetrzyj spirytusem także gwint słoika. Gotowy agrest przełóż do słoików i szybko zakręć – owoce powinny być gorące.

Z podanej w składnikach ilości składników przygotujesz ok. 4 małych słoiczków z dżemem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation