Kuchnia

wypieki

Chlebek bananowo-orzechowy wg. Jamiego Olivera
składniki:

245 g mąki
150 g drobnego cukru
100 g orzechów włoskich
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka cynamonu
2 jajka, lekko roztrzepane
3 dojrzałe banany
110 g masła, roztopionego
do dekoracji: 1 banan pokrojony w plasterki lub kilka ładnych połówek orzechów – dodatkowo
wykonanie:

Rozgrzejcie piekarnik do 180 st. Foremkę keksówkę o wymiarach ok 25x7x9 wysmarujcie masłem i opruszcie mąką. Nadmiar mąki usuńcie
Orzechy wrzućcie na suchą patelnię i uprażcie przez kilka minut na średnim ogniu. Pilnujcie orzechów, nie zostawiajcie ich ani na chwilę bo potrafią przypalić się w sekundzie! Prażcie je przez kilka minut aż zaczną ładnie, orzechowo pachnieć. Zdejmijcie z patelni i przestudźcie
W dużej misce wymieszajcie suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenie, sodę i cynamon
W drugiej misce wymieszacie dokładnie jajka, ostudzone masło i dokładnie rozgniecione banany
Dodajcie masę bananową do suchych składników i wymieszajcie dużą łyżką lub szpatułką do połączenia się składników. Nie mieszajcie ciasta na gładką masę, powinno ono mieć grudki. Nie używajcie miksera. Zbyt dokładnie wymieszane ciasto sprawi, że chlebek będzie gumowy
Przełóżcie masę do foremki, udekorujcie plasterkami bananów lub orzechami i wstawcie do nagrzanego piekarnika. Pieczcie ok 55-60 min na złoty kolor i do tzw suchego patyczka. Wyjmijcie z piekarnika i ustawcie na kratce do przestudzenia, a następnie wyciągnijcie z foremki
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation