Kuchnia

kuchnia

Sakiewka z kurczakiem i warzywami - Kasia.in

Składniki
Na 4 sakiewki

2 duże filety z kurczaka
2 duże marchewki
2 łodygi selera naciowego
1 por
sól, pieprz,
2 łyżki oliwy z oliwek do każdej
sakiewki
ulubione przyprawy do kurczaka,
u nas jedynie słodka papryka, zioła prowansalskie
papier do pieczenia

Przygotowanie

Filet dzielimy na 2 części, doprawiamy solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami.

Marchewkę obieramy, kroimy w słupki, por w talarki, seler naciowy w słupki.

Papier do pieczenia tniemy na prostokątne kawałki, na każdy nakładamy porcję warzyw, na wierzch kładziemy doprawiony filet z kurczaka, no i na koniec polewamy oliwą z oliwek lub masło.

Istotne jest, aby dobrze zawinąć nasze sakiewki, tak aby ani soki, ani para się z nich nie wydobywała.

Arkusz papieru składamy na pół, zaczynając od środka zawijamy, rolujemy łącząc końce i tak w obie strony, aż powstanie zawinięta sakiewka. Podczas smażenia papier jakby stwardnieje i nie będzie obawy, że się nam rozwinie.

Teraz opiekanie, mi zazwyczaj się spieszy, więc sakiewki wkładam na patelnie, bez tłuszczu i wody, zamykam pokrywkę i obsmażam zaczynając od strony warzyw, najpierw 5 minut, później ostrożnie przewracam sakiewki na drugą stronę i opiekam kolejne 5 minut. Po tym czasie warzywa są miękkie, a filet soczysty.

Można sakiewki wrzucić do piekarnika, wtedy ustawiam na 180 *C i piekę przez ok 30 minut, o tyle wygodniej, że nie trzeba ich obracać ;)

Takie sakiewki można śmiało przygotować latem na grillu, na 100% będą miały niezłe wzięcie :) Wtedy należy pamiętać, aby dodatkowo owinąć warstwą foli aluminiowej, żeby papier nam się nie spalił :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation