Inne

♥ Archi ♥, architecture, Architektura

Kostka Hiszpańska

Uwaga! Bezy i rodzynki należy przygotować dzień wcześniej!

Składniki na 2 bezowe spody:
1 szklanka białek
1 szklanka cukru
2 łyżeczki budyniu śmietankowego (proszek, bez cukru)

Pół szklanki białek ubić na sztywną pianę. Następnie nie przerywając miksowania dodawać pół szklanki cukru (łyżka po łyżce). Miksować, aż kryształki cukru całkowicie się rozpuszczą. Następnie dodać 1 łyżeczkę budyniu śmietankowego. Zmiksować. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Postawić na niej odpinane boki od formy w której będziemy robić ciasto. Wyłożyć całą masę bezową, wyrównać i ostrożnie usunąć boki formy. Bezę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180* z termoobiegiem. Natychmiast zmniejszyć temperaturę do 140* i suszyć bezę przez 30 min. Nastepnie zmniejszyć temperaturę do 130* i suszyć dalej przez 1 godz. Następnie dosuszać w 110* przez 30 min. Wyjąć. (Każdy musi wyczuć swój piekarnik. Beza powinna być kremowa, krucha - jeśli taka nie jest - dosuszyć w 150 * przez 10 min., a następnie przez 30 min. w 100*.)

W taki sam sposób przygotować drugi płat bezowy.

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Bezę można zawsze dosuszyć jeszcze kolejnego dnia, przed wyłożeniem na ciasto - 30 min. w 110*.


Składniki na Ciasto Czekoladowe
niepełna 1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki maślanki
niepełne pół szklanki kakao
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka sody oczyszczonej
0,5 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 duże jajko
1/4 szklanki oleju
Składniki muszą być w temperaturze pokojowej! Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i kakao przesiać do miseczki i odłożyć. Do miski wlać olej, maślankę, wbić jajka i dodać cukier. Wymieszać trzepaczką do połączenia. Odstawić na kilka minut, aby cukier się rozpuścił, po czym ponownie wymieszać. Dodać przesiane suche składniki, wymieszać delikatnie łyżką lub trzepaczką tylko do połączenia. Przelać ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175* i piec około 25-35 min. Wyjąć, wystudzić. Górkę można odciąć.


Składniki na Poncz do nasączenia Ciasta Czekoladowego:
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
1/3 szklanki wody
1 słoik konfitury śliwkowej
Kawę zalać gorącą wodą, wymieszać i przestudzić. Dodać spirytus, wymieszać i nasączyć ciasto czekoladowe. (Dopiąć boki to formy - jeśli je odpięliście ;) Następnie ciasto posmarować ulubioną konfiturą i przykryć pierwszym płatem bezowym. Lekko docisnąć.

Składniki na Krem Czekoladowo-Rumowy z Dodatkami:
330 g masła (prawdziwego, dobrej jakości)
100 g gorzkiej czekolady
100 g mlecznej czekolady
1/2 szklanki mleka
1/3 szklanki cukru muscovado (lub 2 łyżki melasy)
1/2 szklanki cukru trzcinowego (zmielonego na cukier puder, albo bardzo drobnego)
10 suchych średniej wielkości bezików (tutaj przepis)
3/4 szklanki rodzynek
1 szklanka rumu czarnego
1 kieliszek spirytusu (opcjonalnie)
300 ml śmietanki 30% + 1 duża łyżka cukru + 1 łyżeczka żelatyny deserowej
Rodzynki przelać wrzątkiem na durszlaku. Przełożyć do miseczki i zalać 1/2 szklanki rumu. Przykryć i odstawić na kilka godzin, aż wypiją alkohol :)
Mleko zagotować i zdjąć z ognia. Natychmiast dodać połamane czekolady. Odstawić na 2 min. po czym dokładnie wymieszać trzepaczką - powstanie gęsty sos. Przestudzić do temperatury pokojowej.
Cukry połączyć i zmielić na cukier puder. Miękkie masło utrzeć z cukrami na puszystą masę. Następnie dodawać bardzo powoli pozostały alkohol na przemian z sosem czekoladowym (w kilku turach, aby masa się nie zważyła). Na koniec wmieszać namoczone w alkoholu rodzynki (mogą być z alkoholem, którego nie wypiły ;). Odstawić w chłodne miejsce na 5 min. Następnie dodać pokrojone na pół lub w ćwiartki beziki. Wymieszać. Natychmiast wyłożyć na Ciasto Czekoladowe z Konfiturą i Bezą. Wyrównać i przykryć drugim płatem bezowym. Docisnąć. Odstawić w chłodne miejsce na 2 godz.
Śmietankę ubić na sztywno pod koniec dodając cukier. Następnie dodać żelatynę deserową i krótko zmiksować. Udekorować bitą śmietaną wierzch Kostki Hiszpańskiej. Schłodzić przez min. 3 godziny. Przechowywać w chłodnym miejscu.

* 10 min. przed podaniem ciasto można pozostawić w temperaturze pokojowej (krem lekko zmięknie - jeśli taki wolicie, ale bezy w środku pozostaną kruche do ostatniego okruszka ;)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation