Kuchnia

Przepisy

Pasztet z udźca indyka nadziewany smardzami

czas przygotowania: 3 godziny
składniki:
MASA MIĘSNA - udziec z indyka, z kością i skórą, mój ważył 1340 g
150 g wątróbki z indyka
1 korzeń selera, wielkości średniego jabłka
3 średnie jajka
1 bułka typu kajzerka
60 g masła
3 ziela angielskie
2 liście laurowe
1 czubata łyżeczka suszonego tymianku
2 łyżeczki soli
1/3 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
1/2 łyżeczki papryki ostrej mielonej

SMARDZE NADZIEWANE - 30 świeżych albo suszonych smardzów stożkowych, takich średniej wielkości
5 łyżeczek śmietanki kremówki 30%
2 łyżeczki bułki tartej
1 łyżka białka z jajka kurzego
do smaku - sól, pieprz biały, szczypta gałki muszkatołowej

do formy - 1 łyżka masła
2 łyżki bułki tartej

pasztet drobiowy z faszerowanymi smardzami, smardze faszerowane, pasztet domowy z grzybami, pasztet swiateczny, dania swiateczne, pasztety domowe, udziec z indyka, smardze stozkowe nadziewane selerem

Jak zrobić pasztet z indyka nadziewany smardzami?

Udziec indyczy obsmażyłam na suchej, gorącej patelni. Najpierw położyłam go skórą do dołu a potem obracałam żeby zamknąć mięso ze wszystkich stron. Przełożyłam do rondla. Dodałam przekrojony na pół, obrany korzeń selera, ziele angielskie, liście laurowe i suszony tymianek. Wlałam ok. 1 litra gorącej wody i dusiłam aż mięso było miękkie. Zanim zdjęłam rondel z ognia na wierzchu ułożyłam oczyszczoną z żyłek wątróbkę i dusiłam razem dosłownie 5 minut - tylko tyle żeby się ugotowała na parze.

Lekko przestudzone mięso obrałam od kości i zmieliłam razem ze skórą, wątróbką oraz 2/3 selera. W ok. 1/2 l sosu namoczyłam połamaną na kawałki suchą bułkę i też przepuściłam ją przez maszynkę. Całą masę zmieliłam dwukrotnie.

Do zmielonego z dodatkami mięsa wbiłam jajka, dolałam rozpuszczone masło. Doprawiłam solą, paprykami i gałką muszkatołową. Masę dokładnie wyrobiłam.

Smardze suszone opłukałam i namoczyłam zostawiając w zimnej wodzie na 10 minut a następnie gotowałam 10 minut. Odcedziłam - wodę z gotowania można wykorzystać do jakiejś zupy albo sosu. Owocniki przycięłam tuż pod główką tak żeby można było je nadziewać. Smardze świeże wystarczy dobrze oczyścić i krótko obgotować.

pasztet drobiowy z faszerowanymi smardzami, smardze faszerowane, pasztet domowy z grzybami, pasztet swiateczny, dania swiateczne, pasztety domowe, udziec z indyka, smardze stozkowe nadziewane selerem

1/3 uduszonego z mięsem selera zmieliłam. Dodałam śmietankę, bułkę tartą, trochę białka jajka i doprawiłam do smaku. Przełożyłam masę do woreczka foliowego, zawiązałam od góry a następnie ucięłam jeden rożek od dołu i szprycowałam ją do wnętrza grzybów.

Formę do pieczenia o wymiarach 12x28cm wysmarowałam masłem i wysypałam bułką tartą. Nałożyłam 1/3 masy mięsnej. Na warstwie masy ułożyłam wzdłuż, w 3 szeregach, nadziewane smardze. Przykryłam grzyby połową pozostałej masy mięsnej delikatnie ją dociskając. Na niej znowu ułożyłam porcję grzybów i przykryłam resztą masy znowu dociskając łyżeczką tak żeby wypełniła dobrze przestrzenie między grzybami, ale żeby ich nie pozgniatać. Wierzch pasztetu wygładziłam łyżką maczaną w zimnej wodzie.

Formę z pasztetem wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piekłam godzinę. Po upieczeniu pozwoliłam pasztetowi wystygnąć w foremce i dopiero wtedy delikatnie go wyjęłam, schłodziłam. Podawałam krojąc ostrym nożem na grube plastry.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation