Kuchnia

kuchnia

Waniliowe Improwizacje: Chrupiące gofry budyniowe
Składniki:
1 jajko
3 łyżeczki cukru
1 cukier waniliowy
szczypta soli
1szkl. + 1 łyżka mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1szkl. mleka
1 budyń śmietankowy bez cukru 40g
3 łyżki oleju
Sposób przygotowania:
Z jajka oddzieliłam żółtko i białko. Białko ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Zółtko umieściłam w misce miksera. Dodałam mleko, mąkę tortową, obydwa rodzaje cukru, proszek do pieczenia, olej i proszek budyniowy. Wszystko zmiksowałam na jednolite ciasto. Na koniec do ciasta przełożyłam ubitą pianę z białka i wmieszałam ją delikatnie łyżką. Gofrownicę rozgrzałam. Płytki posmarowałam cienko olejem przy pomocy pędzelka silikonowego. Do rozgrzanej gofrownicy nałożyłam pierwszą porcję ciasta. Dawałam ok. 3 łyżki ciasta na jedną płytkę. Gofry piekłam po kilka minut, aż zrobiły się ładne i rumiane. Czas pieczenia zależy oczywiście od rodzaju i mocy gofrownicy. Upieczone gofry wykładałam na metalową kratkę, wtedy nabierają dodatkowej chrupkości. Przed podaniem gofry oprószyłam cukrem pudrem, ale można je
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation