Kuchnia

palce lizać

Jamajski sernik ryżowy

Składniki na tortownicę o śr. 23 cm
Spód:
60 g drobno posiekanych herbatników
1 szklanka posiekanych migdałów lub orzechów
¼ szklanki cukru
50 g roztopionego masła

Zmiksować wszystkie składniki i rozprowadzić je, na dnie i bokach formy do wysokości 2, 5 cm.( Tortownicy nie smarujemy tłuszczem) Odstawiamy na bok.

Masa sernikowa:
500 g sera ricotta
500 g sera sernikowego
2 szklanki ugotowanego ryżu
1 ½ szklanki śmietany kremowej
90 g roztopionego masła
1 ½ szklanki cukru
4 duże jaja1/4 szklanki ciemnego rumu
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 łyżki mleka kokosowego
Ryż, śmietanę i masło miksujemy do połączenia. Odstawiamy.

W drugiej misce ubijamy oba rodzaje sera i cukier, aż do uzyskania lekkiej i puszystej masy. Wbijamy pojedynczo jaja, nie przestając miksować. Dodajemy mleko, rum, wanilię i masę śmietanowo-ryżową. Wszystko jeszcze chwilę miksujemy.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Powstałą masę wylewamy na przygotowany spód i wstawiamy do piekarnika na 60 minut. Wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim sernik na 2 godziny. Ciasto studzimy. Wstawiamy do lodówki na 8 godzin lub na całą noc. Przygotowujemy polewę.

Polewa:
¾ szklanki śmietany do ubijania
2 łyżki cukru
½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
Dekoracja:
Starty kokos
Świeże owoce tropikalne np. ananas

Śmietanę, cukier i wanilię mieszamy lekko ubijając. Tak powstałą mieszanką polewamy sernik. Dekorujemy wiórkami świeżego orzecha kokosowego, ananasem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation