Kuchnia

Dania z drobiu

Pierś z kurczaka w pikantnym sosie pomidorowym

Składniki:
30 dag pierś z kurczaka
400g pomidor
2 łyżki olej do smażenia
1 ząbek czosnku
1 mała cebula
1 papryczka chili
1/4 łyżeczki Cayenne
1/2 łyżeczki papryka ostra
1/2 łyżeczki przyprawa do kuchni włoskiej
1,5 łyżki koncentrat pomidorowy
Sól
pieprz

1. Pomidory naciąć, sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę pozbywając się nasienia.
2. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę. Posolić i popieprzyć. Smażyć na rozgrzanym oleju do zrumienienia. Następnie dodać posiekany czosnek, pokrojoną w kostkę cebulkę i w paseczki papryczkę chili (można pozbyć się pestek – zależy jak ostro lubicie). Zeszklić.
3. Następnie dodać pomidory, podlać 2 łyżkami wody (ten krok pomijamy, gdy używamy pomidory z puszki). Dusić do momentu rozpadnięcia pomidorów. Dodać koncentrat pomidorowy. Doprawić cayenne, papryką i ziołami włoskimi.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation