Kuchnia

Słodkości

CYTRYNOWE CIASTKA SANSY
składniki na ok. 6 sztuk

SKŁADNIKI:
1/2 szklanki cukru + do posypania foremek
2 jajka (oddzielnie białka i żółtka)
3 czubate łyżki mąki
szczypta soli
2/3 szklanki maślanki
sok wyciśnięty z 1 cytryny
Skórka starta z jednej cytryny
odrobina masła do wysmarowania foremek


PRZYGOTOWANIE:

Piekarnik nagrzać do 150 stopni. Foremki (ramekiny, lub kokilki) wysmarować masłem i wysypać cukrem. Ubić sztywną pianę z białek z odrobiną soli, a pod koniec ubijania powoli dodawać cukier.. Do miski przełożyć żółtka, mąkę, maślankę, sok z cytryny i skórkę startą z cytryny. Zmiksować na jednolitą masę. Dodać ubitą piankę i delikatnie wymieszać.

Masę przełożyć do kokilek, a kokilki przełożyć do blachy. Formę z kokilkami włożyć do nagrzanego piekarnika, nalać gorącej wody mniej więcej do połowy wysokości foremek. Piec przez ok. 30-40 minut. Upieczone ciastka, przełożyć na talerzyk i posypać cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation