Kuchnia

ciasta i nie tylko

muffiny z jogurtem

składniki:
375 g mąki,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
125 g masła,
3 łyżki miodu,
330 g jogurtu o smaku brzoskwini i mango,
2 jajka,
szczypta soli

przygotowanie:
1. Do niewielkiego rondelka przełóż masło i miód, podgrzewaj, aż się roztopią, a następnie odstaw do ostudzenia.
2. Jajka roztrzep z jogurtem. Do dużej miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia i sól, zrób w środku dołek i wlej masło z miodem oraz jogurt z jajkami. Całość wymieszaj, by połączyć składniki, jednak nie mieszaj zbyt długo, ponieważ masa powinna być grudkowata.
3. Foremkę na 12 muffinek wyłóż papilotkami lub wysmaruj masłem i wypełnij gotowym ciastem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz 20-25 min lub do chwili, kiedy patyczek wbity w ciasto będzie suchy.
4. Po tym czasie wyjmij formę z piekarnika, odczekaj około 5 min i delikatnie wyjmij muffinki, po czym przełóż je na metalową kratkę aby wystygły.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation