Kuchnia

do spiżarni

Śliwki w occie

Składniki:
1 kg śliwek węgierek mało dojrzałych
1/2 szklanki octu 10%
3/4 litra wody
25 dkg cukru
kilka goździków
kawałek cynamonu lub pół łyżeczki cynamonu w proszku
Wykonanie:
Śliwki myjemy, osączamy , każdą nakłuwamy ostrym patyczkiem i wkładamy do garnka. W innym garnku zagotowujemy wodę, dodajemy ocet, cukier i przyprawy. Ponownie doprowadzamy zalewę do wrzenia. Gorącym płynem zalewamy śliwki. Następnego dnia zalewę zlewamy ze śliwek, zagotowujemy i znów zalewamy śliwki. Czynność powtarzamy cztery razy. Po ostatnim zalaniu, śliwki studzimy, przekładamy do słoików i zalewamy zalewą. Nie wkładamy do słoików goździków i cynamonu. Słoiki zakręcamy i przechowujemy w chłodnym miejscu. Nie wymagają pasteryzacji. Tak przygotowane śliwki w occie mogą nam służyć kilka lat. Nic nie tracą na smaku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation