Kuchnia

food tarty na słodko

Tarta kokosowa

Kruchy spód:

150g mąki

30g cukru

125g miękkiego masła pokrojonego w kostkę

1 łyżka wody

5 kropel aromatu kokosowego

Krem:

200g białej czekolady

500g mascarpone

30g wiórków kokosowych

5 kropel aromatu kokosowego

+ konfitura porzeczkowa

Przygotowanie:

Przygotowanie tarty rozpoczynamy od ciasta na jej spód. Mąkę łączymy z cukrem, aromatem i wodą. Dodajemy posiekane masło i dokładnie wyrabiamy ręką ( na początek rozcieramy palcami, potem wyrabiamy do połączenia składników). Po około 10 minutach wyrabiania z masy formujemy kulę, zawijamy ją w folię aluminiową i wkładamy do zamrażarki na 30 minut.

W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Formę do tarty smarujemy masłem. Ciastem dokładnie oblepiamy boki i spód formy. Ciasto w formie nakłuwamy w kilku miejscach widelcem.

Pieczemy przez około 15 minut, do zarumienienia ( ja piekę w piekarniku elektrycznym, na opcji góra i dół ).

Przygotowujemy masę. Czekoladę łamiemy na kawałki i roztapiamy w kąpieli wodnej ( w misce umieszczonej nad garnkiem z gotującą się wodą). Gdy dokładnie się rozpuści, pozostawiamy ją do wystudzenia.

Mascarpone umieszczamy w misce i chwilkę miksujemy, następnie po łyżce dodajemy ostudzoną czekoladę ( masa nie powinna nam się zważyć, gdy tak się stanie, musimy przygotowywać ją jeszcze raz). Na koniec dodajemy wiórki kokosowe i aromat.

Gdy spód tarty będzie wystudzony, rozsmarowujemy na nim konfiturę porzeczkową a następnie masę kokosową ( staramy się aby masa koksowa nie zabarwiła się konfiturą). Wierzch tarty wygładzamy patką i posypujemy wiórkami kokosowymi.

Przed podaniem schładzamy w lodówce jeszcze przez 2 godziny.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation