Kuchnia

gotowanie

szpekuchy - tradycyjne danie z Kresów

Bułeczki drożdżowe z farszem z boczku i cebulki (tzw. Szpekuchy)

Składniki:
Ciasto drożdżowe:
1 kg mąki
10 dag drożdży
10 dag margaryny
3 żółtka i 1 białko (reszta + 1 jajko do smarowania) sól, ew. zioła wg smaku

Farsz:

cebula

boczek (wędzony i surowy)
sól, pieprz

Jak zrobić?

Składniki na farsz drobno pokroić, przesmażyć, doprawić solą i pieprzem (ew. ziołami) do smaku. Wystudzić.

Zagnieść ciasto drożdżowe, zostawić do wyrośnięcia.
Rozwałkować na grubość 3 – 5 mm, wykrawać krążki o średnicy ok. 7cm.

Na środek krążków nałożyć przestudzony farsz, brzegi krążków posmarować wodą (ew. roztrzepanym jakiem), złożyć na pół i zakleić brzegi.

Ułożyć na blasze (złożeniem na górze) pamiętając, że trochę urosną.
Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem. Dać chwilę na wyrośnięcie.

Przed włożeniem do nagrzanego piekarnika sprawdzić czy są dobrze sklejone.
Piec aż będą gotowe. Najlepsze są gorące, można też podgrzewać w
piekarniku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation