Kuchnia

mięskowo

Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym

Składniki:

400 g polędwiczek wieprzowych
świeżo zmielony kolorowy pieprz
1 łyżka oliwy
szklanka wody
2 duże garście kurek
200 ml śmietany kremówki
świeżo zmielona sól
1 łyżeczka mąki
szczypta curry
świeże zioła

Przygotowanie:
- polędwiczkę umyć, osuszyć, pokroić w 2 cm plastry, delikatnie przycisnąć - troszkę rozpłaszczyć mięso
- przyprawić z każdej strony świeżo zmielonym kolorowym pieprzem
- na patelni rozgrzać oliwę, obsmażyć polędwiczki z każdej strony, zmniejszyć palnik, podlać wodą i dusić pod przykryciem 10 minut
- dodać kurki, chwilkę poddusić
- w tym czasie śmietanę rozrobić z 1/2 łyżeczki świeżo zmielonej soli i mąką, dodać do polędwiczek, przykryć podduić kolejne 10 minut, na sam koniec dodać curry - dosłownie szczyptę da kolor i "to coś" co sprawi, że sosik będzie idealny
- podawać z usmażonymi placuszkami z cukini i posypać świeżo zerwanymi ziołami, u mnie oregano, macierzanka, tymianek
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation