Kuchnia

warzywa

Chłopska zapiekanka

składniki:

makaron świderki - 300 gramów
boczek wędzony - 400 gramów
Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr - 1 sztuka
cebula - 2 sztuki
ketchup ognisty Hellmann’s - 8 łyżek
jajko - 8 sztuk
masło lub margaryna - 2 łyżki
żółty ser - 200 gramów
oliwa do smażenia


1. Makaron ugotuj al dente w osolonym wrzątku. Odcedź.

2. Boczek i cebulę pokrój w kostkę. Ser zetrzyj.

3. Na rozgrzanej oliwie zeszklij cebulę, dodaj boczek i smaż razem. Dodaj margarynę oraz ketchup i wymieszaj.

4. Makaron wymieszaj z przygotowanym sosem i dopraw pokruszoną mini kostką Knorr. Całość przełóż do posmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego.

5. W zapiekance zrób wgłębienia i wbij w nie jajka. Wierzch posyp startym żółtym serem.

6. Naczynie wstaw do nagrzanego piekarnika do temp. 180 st. i zapiekaj ok. 30 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation