Kuchnia

Kuchnia i rewolucje

Nadziany makaron

Conchiglie to spore makaronowe muszle idealne do napełnienia farszem. Wdzięcznie wyglądają i kryją w sobie coś pysznego.

Faszerowane muszle

20 dużych muszli
1 mały por
2 pomidory
1 żółta papryka
100 g szynki
1/2 opakowania fety
4 łyżki startego parmezanu
2 łyżki oliwy
1 ząbek czosnku
1/2 pęczka koperku
sól
pieprz

W dużej ilości osolonego wrzątku ugotuj muszle na półtwardo, delikatnie wyjmij łyżka cedzakową, zahartuj w zimnej wodzie i osusz. Por pokrój w cienkie plasterki, paprykę, pomidory i szynkę - w drobną kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę. Na patelni rozgrzej oliwę, przez 2-3 minuty przesmaż por z czosnkiem i szynką. Zdejmij z patelni i przestudź. W misce wymieszaj paprykę i pomidory z pokruszoną fetą, połącz z szynką z porem i czosnkiem. Dodaj posiekany koperek i parmezan, dopraw pieprzem (solą już nie trzeba, ponieważ feta jest wystarczająco słona), bardzo dokładnie wymieszaj. Farszem wypełnij muszle. Ułóż je ciasno, jedna przy drugiej, w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i zapiekaj około 7 minut (do czasu, aż ser się rozpuści).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation