Kuchnia

Ciasta

Rolada czekoladowa z nadzieniem z serka mascarpone i malinami.

Składniki:
• 4 jajka
• 100 g drobnego cukru
• 100 g mąki
• 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
• 4 łyżki kakao
• 50 g gorzkiej czekolady, startej
• cukier waniliowy – 16 g

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypywać partiami cukier, ciągle ubijając. Partiami wlewać żółtka i nadal ubijać. Do masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao na końcu wsypać startą czekoladę. Delikatnie wymieszać, tak żeby piana nie opadła.
Bawełnianą ściereczkę delikatnie posypać cukrem waniliowym Płaską formę o wymiarach 28 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać masę, wyrównać. Piec około 12 – 15 minut w temperaturze 180ºC. ( nie dłużej, bo rolada pęknie podczas zwijania).Natychmiast po upieczeniu ciasto przełożyć na ściereczkę papierem do góry. Zerwać powoli papier, a roladę z ręczniczkiem zwinąć, wzdłuż dłuższego boku. Pozostawić do całkowitego ostudzenia. Ważne jest żeby wszystko robić, kiedy rolada jest jeszcze gorąca. Nie czekamy aż ostygnie!

Składniki na krem:
• 250 g serka mascarpone
• 50ml śmietany 18%
• 2 łyżki cukru pudru (ilość cukru możemy zmniejszyć w zależności od upodobań)

Składniki zmiksować.

Składniki na polewę:
• 100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
• 30 g masła

Dodatkowo:
250g malin lub wiśni.

Masło rozpuścić z czekoladą na najmniejszym ogniu, mieszając.

Ostudzoną roladę rozwinąć, usunąć ręczniczek. Natychmiast posmarować nadzieniem z serka mascarpone, ułożyć maliny i z powrotem zawinąć. Włożyć na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem polać polewą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation