Kuchnia

Jedzonko!

Gofry pełnoziarniste

Składniki na około 10 gofrów:
2/3 szklanki mąki pszennej
2/3 szklanki mąki razowej
pół szklanki mąki żytniej lub owsianej
6 łyżek mąki kukurydzianej
2/3 szklanki podpieczonych, posiekanych płatków migdałów
1/4 szklanki otrębów
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli
3 duże jajka, białka oddzielnie
1 szklanka maślanki
1 szklanka mleka
1/4 szklanki miodu
1/4 szklanki roztopionego masła
świeże owoce, jogurt - do podania

W misce wymieszać mąki, migdały, otręby, proszek, sodę, sól. W drugiej ubić na sztywno białka. W kolejnej ubić żółtka, maślankę, mleko, miód, masło. Maślankową mieszaninę dodać do mąki, wymieszać, na koniec delikatnie wmieszać białka.
Masę ciastową wylewać do gofrownicy, piec gofry (będą ciemniejsze od tradycyjnych). Podawać z owocami, jogurtem, itp.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation