Kuchnia

Przekąski / Dipy / Pasty

Składniki, 4 porcje:

• 2 dorodne kukurydze
• około 30 g masła, najlepiej klarowanego
• sól morska i świeżo zmielony pieprz
• kawałek drobno posiekanej papryczki chili (ilość zależy od ostrości papryki i naszych preferencji, im większa papryczka tym bardziej łagodna)
• 1 łyżka posiekanej natki pietruszki lub kolendry
• 1 limonka, skórka i sok


Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Kukurydze odsłonić do połowy odrywając część liści. Masło roztopić (jeśli jest miękkie nie musimy go roztapiać), wymieszać z solą, pieprzem, papryczką chili, startą skórką z limonki i natką pietruszki. Kolby kukurydzy posmarować połową powstałego masła. Ułożyć je w naczyniu żaroodpornym i piec przez 10-15 minut. Po wyjęciu z piekarnika posmarować lub polać resztą masła. Podawać skrapiając sokiem z limonki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation