Kuchnia

Słodkości

Słodkie bułki z porzeczką, budyniem i kruszonką

Składniki na ciasto:
300 ml ciepłego mleka
60 g masła
1/2 łyżeczki soli
pół kostki drożdży
100 g cukru
2 jajka
560 g mąki

Dodatkowo :
porzeczki
budyń waniliowy + mleko, aby go ugotować (robimy tak, jak jest z tyłu na opakowaniu)

Kruszonka:
1/4 szkl cukru
1/4 szkl mąki
3-4 łyżki zimnego masła

Przygotowanie:

Bydyń gotujemy według wskazówek na opakowaniu i odstawiamy, aby wystygł.

Do ciepłego mleka dodajemy masło, łyżkę cukru, roztrzepane jajka i mieszamy do czasu, aż drożdże nam się rozpuszczą.

Mąkę razem z solą przesiewamy do miski. Dodajemy pozostałą część cukru i mleko wymieszane z resztą składników.

Wyrabiamy ciasto do czasu aż będzie gładkie, elastyczne i będzie odchodziło od ręki. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1,5 godz.

Gdy ciasto nam już wyrośnie, wyciągamy je na obsypaną mąką stolnicę i ponownie zagniatamy je przez chwilę. Odkładamy na bok i odrywamy mały kawałek ciasta. Robimy bułeczkę wielkości mniej więcej piłki do tenisa lub troszeczkę mniejsze i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy aby ponownie się napuszyło.

Po tym czasie literatką robimy wgłębienie i nakładamy do niego budyń oraz porzeczki.

Przygotowujemy kruszonkę : Masło siekamy nożem z resztą składników, a następnie całość szybko wyrabiamy palcami. Posypujemy nią bułeczki.

Brzegi bułek smarujemy mlekiem i wstawiamy do nagrzanego do 200 st C piekarnika. Pieczemy 15-20 min.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation