Kuchnia

Desery

Ciasteczka
Składniki:

/60 sztuk/

1 brzoskwinia
125 g masła (lub margaryny)
5 łyżek cukru pudru
150 g mąki pszennej
Szczypta soli
75 g mąki kukurydzianej
1 płaska łyżeczka suszonych kwiatów lawendy ( do celów kulinarnych)
Brzoskwinię obieramy ze skórki, drobno kroimy i miksujemy na puree. W mikserze ucieramy na krem tłuszcz z cukrem. Mąkę pszenną mieszamy z kukurydzianą, solą, przesiewamy i łączymy z lawendą. Stopniowo i naprzemiennie dodajemy do kremu tłuszczowego mąkę i przecier brzoskwiniowy. Lepkie ciasto przekładamy do pojemnika i schładzamy w zamrażarce przez około 30 minut.

Piekarnik nagrzewamy do 180 ` C. Ciasto wałkujemy pomiędzy foliami na placek grubości ok. 5-7 mm i wycinamy ciasteczka. Pieczemy około 15 minut.

Uwagi: Krawędzie foremki każdorazowo przed wycinaniem zanurzamy w mące , co pozwala na lekkie odklejanie się ciasta od wykrojnika.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation