Kuchnia

ZUPY

Krem z kalafiora z bazyliowym pesto i karmelizowaną cebulą (4 porcje)

- pół kalafiora
- 3 ząbki czosnku
- 1 biała cebula
- 2 liście laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 0, 5 litra bulionu drobiowego
- 250 ml mleka
- sól
- 1 łyżka masła

Karmelizowana cebula:
- pół białej cebuli
- 1 łyżka brązowego
- 2 łyżki wody

Pesto:
- 2 garście bazylii
- łyżka orzeszków piniowych
- pół filiżanki tartego parmezanu
- 2 łyżki oliwy
- pół ząbka czosnku
- sól

Przygotuj Pesto. Wsadź wszystkie składniki do blendera i zmiksuj. Odstaw na bok.
Przygotuj karmelizowaną cebulę. Pokrój ją w piórka. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy, podsmaż cebulę aż się zeszkli. Dodaj cukier i wodę. Smaż aż woda wyparuje, odstaw na bok.
Kalafiora pokrój na małe kawałki. Ząbki czosnku zgnieć, obierz ze skórki i poszatkuj. Cebulę poszatkuj.
W dużym garnku rozgrzej łyżkę masła. Wrzuć do garnka kalafior, czosnek, cebulę, liście laurowe i ziele angielskie. Smaż przez kilka minut, a następnie zalej bulionem.
Gotuj aż kalafior zmięknie (ok. 15 minut). Odstaw z ognia i dolej mleko.
Wyjmij ziele angielskie i liście laurowe. Zmiksuj całość blenderem na gładką masę. Dopraw solą.
Nałóż do talerzy, a na wierzchu ułóż karmelizowaną cebulę i pesto. Całość możesz dodatkowo skropić oliwą truflową.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation