Kuchnia

kuchnia - piernik i pierniczki

ciasteczka
przepis na ok. 28 ciastek

- 200 g zimnego masła
- 200 g cukru brązowego
- 30 g cukru kryształu
- 1 opakowanie przyprawy do pierników
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g mąki żytniej sitkowej
- 300 g mąki pszennej
- 2 jajka

na lukier:
- 1 i 1/2 kubka cukru pudru
- 1 ubite białko
- barwniki spożywcze: niebieskie, czerwone, zielone
- koraliki i perełki cukrowe
- stopiona czekolada

masło siekamy, łączymy z przesianą mąką, zagniatamy razem z cukrem trzcinowym, proszkiem do pieczenia, przyprawą piernikową, jajkami. ciasto musi być plastyczne.
zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy na ok. 50 minut do lodówki.
po tym czasie wyjmujemy je z foli, przekładamy na stolnicę i wałkujemy na grubość 5 mm, wycinamy foremkami przeróżne wzorki. na blachy do pieczenia wykładamy papier do wypieków, na nim kładziemy wykrojone wcześniej pierniczki.
nagrzewamy piekarnik do 180 stopni, wkładamy obie blachy i pieczemy przez ok. 15 minut- na złoty kolor.
studzimy na kratce.
lukier ucieramy z ubitym białkiem, łączymy z barwnikiem.
wyciskamy za pomocą szprycy wzorki na pierniczkach, przystrajamy cukrowymi dekoracjami.
odstawiamy do wyschnięcia.
smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation