Kuchnia

nalewki

Likier z owoców dzikiej róży
Składniki:

0,5 kg owoców dzikiej róży

skórka pomarańczowa

kawałek cynamonu

szklanka miodu

szklanka wody

1 l wina

1/2 szklanki spirytusu
Owoce do tego likieru zbieramy po pierwszych przymrozkach lub przemrażamy w zamrażarce. Przed obróbką owoce trzeba dokładnie umyć i obrać z szypułek. Nie ma potrzeby pozbywania się z owoców pestek. Owoce lekko miażdżymy, wrzucamy do słoja razem ze skórką pomarańczową i cynamonem. Wszystko zalewamy winem i spirytusem. Słój szczelnie zakręcamy i odstawiamy w słoneczne miejsce na okres 2 tygodni codziennie nim potrząsając. Po upływie 2 tygodni likier filtrujemy. Z miodu ( najlepiej takiego płynnego ) i wody sporządzamy syrop. Powoli łączymy go z przefiltrowanym likierem i odstawiamy w zamkniętym naczyniu na 3 dni. Ponownie filtrujemy, rozlewamy do butelek i odstawiamy na pół roku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation