Kuchnia
Misz masz :)
Sernik czekoladowo-piernikowy z bezą włoską
Gorzka czekolada na gorąco z bitą śmietaną to mój zimowy faworyt. Lubię ją urozmaicać o różne aromatyczne dodatki jak cytrusy, kawa, korzenne przyprawy lub alkohol. Pomyślałam, że może stać się sympatyczną inspiracją do upieczenia sernika. Jak widzicie całkiem fajnie wyszło. Jest ciasteczkowy spód z moich ulubionych Oreo, gęsta kremowa masa serowa o intensywnym smaku czekolady oraz delikatnym kawy i przyprawy do piernika. Całość wykończona włoską kakaową bezą, która krótko zapieczona (lub opalona palnikiem) rozpływa się w ustach (prawie jak bita śmietana). Mission completed! ;)
składniki:
125g ciasteczek czekoladowych np. Oreo (u mnie bez nadzienia)
50g masła, roztopionego
1kg sera twarogowego, zmielonego 2-3krotnie
220g cukru drobnego
2 jajka
3 żółtka (białka zostawiamy do bezy)
200ml śmietanki kremówki 30%
200g czekolady gorzkiej
2 łyżki kawy rozpuszczalnej*
2 łyżki przyprawy do piernika*
2 łyżeczki proszku budyniowego śmietankowego lub mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki gorzkiego kakao
beza:
225g cukru
2 łyżeczki glukozy
100ml wody
3 białka
3 łyżki gorzkiego kakao
Dno tortownicy 21-24cm wyłożyć krążkiem papieru do pieczenia (na dno tortownicy kładziemy większy średnicą krążek papieru do pieczenia, nakładamy obręcz i zaciskamy by papier wystawał poza tortownicę). Ciastka pokruszyć w blenderze, dodać masło i wymieszać. Przesypać do tortownicy i docisnąć do dna. Podpiec 5 minut w 170st.C, ostudzić.
Na najniższą półkę piekarnika położyć naczynie z gorącą wodą. Śmietankę podgrzać razem z przyprawą do piernika i kawą prawie do zagotowania, ściągnąć z ognia i dodać pokruszoną czekoladę, wymieszać na gładko i ostudzić. Do misy miksera włożyć zmielony twaróg i cukier. Miksować na wolnych obrotach aż się połączą, następnie dodawać po jednym jajku, następnie żółtku, masę czekoladową oraz przesianą mąkę ziemniaczaną lub budyń i kakao. Masę serową przelać na ostudzony spód. Piec 15 minut w 170st.C, następnie 45-55 minut w 125st.C aż sernik się zetnie. Ostudzić, następnie schłodzić kilka godzin w lodówce.
Do garnka o grubym dnie wsypać cukier i glukozę, wlać wodę. Gotować na małym ogniu do momentu aż syrop osiągnie temp. 115-120st.C. W misce miksera w międzyczasie ubić białka na średnio sztywną pianę. Gotowy gorący syrop powoli wlewać do białek - mikser ustawiamy na średnio-szybkie obroty. Białka ubijamy tak długo aż piana ostygnie. Wsypujemy przesiane kakao, ubijamy tylko do momentu aż się rozpuści w białkach. Gotową bezę wykładamy na sernik, opalamy palnikiem lub w piekarniku w 200st.C z funkcją grilla przez 1-2 minuty aż z wierzchu beza się delikatnie zarumieni - sernik cały czas obserwujemy. Przechowujemy w lodówce.
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