Kuchnia

Żarełko

Ciasto owsiane z borówkami i malinami
Składniki:
na podłużną blaszkę o pojemności około 900 ml/g

100 g płatków owsianych,
300 ml gorącego mleka,
100 g masła w temperaturze pokojowej,
60 g cukru,
50 ml płynnego miodu,
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
1 jajko, lekko roztrzepane,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
120 g mąki,
150 g borówek (u mnie jagody),
150 g malin,
cukier puder do posypania.

Wykonanie:

Nagrzać piekarnik do 180 st. C.
Zalać płatki gorącym mlekiem i odstawić na kilka minut aby płatki wchłonęły większość mleka i ostygły.
Do miski wsypać cukier i masło, wymieszać drewnianą łyżką bądź mikserem do momentu powstania puszystej jasnej masy. Dodać miód i ekstrakt waniliowy. Stopniowo dodawać jajko, za każdym razem dokładnie miksując.
W osobnej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia.
Dodać do masy. Odsączyć z płatków pozostałe mleko i również dodać do masy. Wymieszać. Masę przełożyć do natłuszczonej blaszki, wierzch posypać obficie owocami.
Piec w piekarniku około 50-60 minut, sprawdzić ciasto wkładając patyczek – kiedy wyjdzie czysty wyjąć z piekarnika. Odstawić do ostygnięcia na 10 minut – zanim wyjmiemy ciasto z blaszki.
Przed podaniem posypać wierzch odrobiną cukru pudru.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation