Kuchnia

sałatki

Sałatka makaronowa z melonem, fetą i miętą
Z różowym lub kolorowym pieprzem.


Składniki, 2 porcje:

• 2 szklanki ugotowanego makaronu (typu świderki, muszelki)
• 1/3 melona
• 80 g sera feta

Sos z miętą i różowym pieprzem:

• 4 łyżki oliwy extra vergine
• 1 łyżka soku z cytryny lub limonki
• 1/4 szklanki posiekanych listków mięty
• 1/2 łyżeczki cukru lub miodu
• 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu różowego lub kolorowego
• szczypta drobnej soli morskiej



Przygotowanie:

Wymieszać składniki sosu w miseczce. Do salaterki włożyć odcedzony makaron, dodać obranego, oczyszczonego z pestek i pokrojonego w kostkę melona, wszystko zalać sosem i wymieszać. Odstawić na 10 minut. Następnie dodać pokruszony ser feta, wymieszać i nałożyć do głębokich talerzy lub miseczek.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation