Inne

Pomysły

Kulinarna Fuzja: Sernik z pieczonymi jabłkami i masą marcepanową

Składniki:
- 200 g masy marcepanowej ( 150g + 50g )
- 50g rodzynek
- 3 łyżki rumu
- 50g płatkow migdałowych (uprażonych na suchej patelni)
- 200 g cukru ( 70g + 80g + 50g )
- 250 g mąki
- 2 torebki cukru waniliowego (1 +1)
- szczypta soli
- 1 łyzeczka proszku do pieczenia,
- 750g jabłek
- 175 g masła (125g + 50g )
- 100g kremówki
- 200g konfitury brzoskwiniowej
- 1 paczka budyniu o smaku waniliowym
- 1/2 l mleka
- 4 jajka ( 3 +1 )
- 500g twarogu śmietanowego (np.President)
- 25 g.migdałów, cukier puder

Przygotowanie :
Na początku marcepan ścieramy na tarce o grubych oczkach. Rodzynki skrapiamy rumem (jeśli go nie mamy namaczamy je we wrzątku).
Do osobnej miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy 70 g cukru oraz 1 torebkę cukru waniliowego. Wbijamy 1 jajko, dorzucamy 125g masła oraz 50g marcepanu. Posypujemy szczyptą soli. Zagniatamy na gładkie ciasto i formujemy kulę. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na min. 30min.
W tym czasie przygotowujemy jabłka z masą: resztę marcepanu (150g), rodzynki oraz płatki migdałowe zagniatamy. Jabłka dokładnie myjemy i kroimy na połówki. Wycinamy gniazda nasienne,a w ich miejsce nakładamy masę marcepanową.
Gotujemy budyń (mój sposób: 1/3 szkl.mleka dokładnie wymieszanym z proszkiem wlewam do "wrzącego" mleka i energicznie mieszam). Studzimy
Ucieramy 50g masła z 80g cukru zwykłego i 1 paczką waniliowego.
Dodajemy 3 jajka ,twaróg,śmietanę oraz wystudzony budyń. Ucieramy na gładką masę.

Ciasto z lodówki wykładamy do wysmarowanej tortownicy o średnicy 26 cm .Dociskamy brzegi, nakłuwamy widelcem i na nie nakładamy masę serową. Na środku wykładamy przygotowane jabłka z marcepanem i lekko dociskamy . Pieczemy ok.godziny w 200 st.C .Po upieczeniu zostawiamy ciasto w piekarniku przy otwartych drzwiach na ok.10 min.
Przez ten czas podgrzewamy konfiturę i przecieramy ją przez sito. Ostudzoną masą smarujemy brzegi ciasta. W garnuszku karmelizujemy 50g cukru, dodajemy migdały i wykładamy na folię aluminiową. Studzimy i dekorujemy nimi ciasto.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation