Kuchnia

Dania obiadowe

GULASZ Z ŁOPATKI Z SUSZONYMI POMIDORAMI I PIECZARKAMI
ok. 3/4 kg wieprzowej łopatki
sól, pieprz, majeranek
papryka słodka i wędzona
po garści suszonych pomidorów i pieczarek
duża cebula
1/2 szklanki nieukwaszonej śmietany ( można pominąć)
szklanka bulionu grzybowego
olej do smażenia
opcjonalnie- łyżka mąki do zaciągnięcia sosu
Mięso po umyciu pokroić w grubą kostkę i osuszyć. Posolić, posypać pozostałymi przyprawami, dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki na pół godziny ( można na więcej).
Suszone pomidory pokroić, pieczarki pokruszyć i zalać w kubku szklanką wrzątku(można użyć świeżych).
Na patelni z rozgrzanym olejem partiami smażyć mięso i przerzucić do rondla z pokrywką. Na końcu usmażyć pokrojoną cebulę, dodać do rondla z mięsem i podlać wywarem z suszonymi pomidorami i pieczarkami. Przykryłam pokrywką i dusić do miękkości , podlewając wyparowany sos bulionem grzybowym.
Gdy mięso było miękkie podlać śmietaną wymieszaną z niewielką ilością mąki i zagotować. Podawać np. z kluskami rzucanymi.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation