Kuchnia
Słodkości
Ananasowy suflet
SKŁADNIKI:
1 mały ananas
130 g cukru
1 łyżka wody
140 ml mleka
1 laska wanilii
30 g mąki
3 łyżki masła
2 żółtka
3 białka
2 łyżki prażonych wiórków kokosowych
cukier puder do oprószenia
Obrać ananasa, usunąć środek i pokroić miąższ w kostkę. Wrzucić do malaksera i zemleć na gładką masę. Przetrzeć przez bardzo drobne sitko, a najlepiej przez muślin, aby otrzymać osobno czysty sok i pulpę. Do małego rondelka wlać łyżkę wody i wsypać 2 łyżki cukru. Podgrzewać na średnim ogniu ok. 3 min. Dodać ananasową pulpę i gotować 5 min., często mieszając. Ostudzić całkowicie, przykryć i włożyć do lodówki. Wlać mleko do innego rondelka, wydrążyć nasiona z laski wanilii i wrzucić je wraz ze strąkami do mleka. Zagotować i zdjąć z ognia. Podczas podgrzewania mleka, połączyć w misce mąkę, łyżkę cukru i łyżkę masła. Wyrobić ręcznie do połączenia składników (wyjdzie coś na kształt kruchego ciasta). Wyjąć strąki wanilii z rondla i wrzucić ciasto do mleka. Gotować, mieszając, aż wszystkie składniki zbiją się w jedną całość i zaczną odchodzić od ścianek naczynia. Przełożyć ciasto do miski, poczekać, aż lekko przestygnie i wrzucając po jednym żółtku, miksować. Dodać pulpę ananasową i miksować do całkowitego ostygnięcia zawartości miski. Przykryć i wstawić do lodówki. Rozgrzać piekarnik do 190oC. W małej misce wymieszać 2 łyżki cukru z wiórkami kokosowymi. Rozmiękczonym pozostałym masłem wysmarować wewnętrzne ścianki kokilek i wstawić je do lodówki. Kiedy masło na nich zastygnie, wysmarować je ponownie masłem i obsypać wnętrze kokosową mieszanką. Wstawić kokilki do lodówki.
Ubić na sztywno pianę z białek. Wsypać 2 łyżki cukru i ubijać pianę, aż zrobi się błyszcząca. Połączyć białka z ananasowym ciastem, delikatnie mieszając, by nie zniszczyć struktury białek. Wyłożyć ciasto do kokilek, wyrównać wierzch nożem (poziom ciasta ma być równy z brzegami foremek) i "przejechać" kciukiem dookoła po wewnętrznej, górnej krawędzi kokilek, by w tym miejscu ciasto nie dotykało brzegów. Wstawić kokilki do piekarnika i piec 15-18 min., aż wyrosną i lekko się przyrumienią.
W międzyczasie przygotować syrop, gotując pozostały cukier z sokiem ananasowym (250 ml) przez ok. 10 min., aż zgęstnieje.
Po wyjęciu sufletów z piekarnika, oprószyć je cukrem pudrem, zrobić pośrodku małe wgłębienie i wlać tam nieco ananasowego syropu. Podawać natychmiast.
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