Kuchnia

ćwiczeniowe jedzenie

Grillowana polenta

Składniki na 4 porcje:
½ l wody
1 szklanka kaszki kukurydzianej
Sól, pieprz
Świeże listki bazylii
3 łyżki tartego parmezanu (lub innego ostrego sera)

Polenta: wodę zagotuj, osól i powoli (cały czas mieszając) dodawaj kaszkę kukurydzianą. Gotuj i mieszaj energicznie aż kaszka zgęstnieje i zacznie odchodzić od ścianek naczynia. Gorącą masę wymieszaj z serem, pieprzem i listkami bazylii. Przełóż do płaskiej brytfanki i po wystudzeniu (najlepiej przygotuj polentę poprzedniego dnia) pokrój w kawałki w kształcie trójkątów. Opiecz na grillu elektrycznym. Możesz też upiec w piekarniku lub usmażyć na patelni grillowej.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation