Kuchnia

słodkości

Deserowe serniczki z czarną porzeczką
Porcje dla 6 osób:
150 g czarnej porzeczki (1 kubek)
5 łyżek wody (1/4 kubka)
2 łyżki brązowego cukru ( 25 g)
1/2 łyżeczki soku z cytryny
320 g białego twarogu sernikowego
2 łyżki gęstego jogurtu
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżka miodu lub jak ktoś lubi to więcej
3, 5 łyżeczki żelatyny
Ewentualnie dodatkowo 1 kubek porzeczek na spód serniczków
W niewielkim garnuszku zalewamy owoce wodą, dodajemy cukier i sok z cytryny. Podgrzewamy i dusimy do momentu aż owoce puszczą sok a płyn lekko zgęstnieje. Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody i pozostawiamy do napęcznienia. Odcinamy około 1/3 żelowej masy i rozpuszczamy w 6 gorących łyżkach przygotowanego sosu porzeczkowego. Schładzamy. Gdy masa się zetnie, przekładamy do naczynia ser, jogurt, cukier waniliowy i miód. Całość dokładnie mieszamy widelcem, by otrzymać kremową masę. Pozostałą napęczniałą żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i łączymy z masą serową. Rozdzielamy do naczynek z zastygłą galaretką porzeczkową. Możemy posypać ser warstwą owoców, lekko je zagłębiając w zastygającą masę. Schładzamy. Wyjmujemy z foremek i podajemy z pozostałym sosem porzeczkowym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation