Kuchnia

dania

Makaron tagliatelle z łososiem i szpinakiem

Co kupić:

400 g makaronu tagliatelle lub spaghetti
500 g świeżego szpinaku
180 g sera z niebieską pleśnią
180 g wędzonego łososia
350 ml śmietany kremówki
olej
sól
pieprz
szczypta gałki muszkatołowej


Jak zrobić:

poziom: łatwy porcji: 4 czas: 25min
Przygotowanie

Szpinak myjemy i osuszamy. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, dodajemy szpinak. Podsmażamy, mieszając od czasu do czasu, aż szpinak zmniejszy swoją objętość.

Dodajemy gałkę muszkatołową oraz sól i pieprz do smaku.

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Odcedzamy.

Ser kruszymy na mniejsze kawałki i rozpuszczamy w małym garnku, stale mieszając. Do rozpuszczonego sera dodajemy kremówkę i podgrzewamy, ale nie doprowadzamy do wrzenia.

Mieszamy sos ze szpinakiem oraz łososiem pociętym na mniejsze kawałki, a następnie łączymy z makaronem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation