Kuchnia

Desery

Truskawkowe makaroniki z nadzieniem z białej czekolady
Składniki na ciasteczka:
70 g białek, wysuszonych przez 2-4 dni
170 g cukru pudru, w dwóch porcjach po 35 i 135 g
100 g migdałów (polecam płatki)
1 i 1/2 łyżeczki czerwonego barwnika spożywczego w proszku

Migdały wymieszać z 135g cukru i zmielić na bardzo drobno. Przesiać, aby pozbyć się większych okruchów. Wymieszać cukier i migdały z barwnikiem.
Białka ubić na sztywno, dodać 35g cukru pudru i ubijać maksymalnie przez ok. 3 minuty. Wmieszać sypkie składniki do białek. Przełożyć do rękawa cukierniczego, wycisnąć równe krążki na blachę wyłożoną pergaminem.
Blachą należy delikatnie, ale stanowczo uderzyć o miękką powierzchnię. Najlepsze jest do tego ...łóżko lub kanapa - dzięki uderzeniu masa równomiernie się rozłoży, a ewentualne czubeczki schowają.
Potem odkładamy blachę na ok. 30-40 minut, by makaroniki podeschły i utworzyła się na nich cienka skorupka.
Piec w 140 stopniach przez ok. 12-15 minut, następnie po około 10 minutach przełożyć ostrożnie ciasteczka na kratkę.

Składniki na krem:
50g truskawek
50g białej czekolady

Truskawki zmiksować w blenderze. Przelać do garnuszka i podgrzać aż do zagotowania. W tym czasie posiekać białą czekoladę. Zagotowany mus zdjąć z ognia i dodać czekoladę. Mieszać do momentu, aż czekolada całkowicie się rozpuści, a krem będzie gładki. Schować do lodówki na kilka godzin, aby krem stężał. Ostudzone makaroniki przekładać schłodzonym kremem. Przed podaniem schować na kilka chwil do lodówki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation