Kuchnia

Kuchnia

MAKARONOWY TORT BUCATINI


Bucatini to odmiana spaghetti z dziurką w środku, taka długa rurka. Długo szukałam takiego makaronu i jakoś nie mogłam trafić (jak gdzieś mógł być, to zapominałam poszukać, a jak gdzieś szukałam to akurat nie było). Oczywiście przypadkiem wpadł mi w końcu w ręce i tym razem postanowiłam coś z niego zrobić. Jako, że ostatnio na naszym stole gościły głównie polskie (małopolskie) smaki, to z radością dziś ugotowałam coś włoskiego. Danie jest bardzo sycące i smakowite. Niestety nie widziałam razowego bucatini, dlatego używam białego, ale nie dajmy się zwariować, czasem można sobie pozwolić na odrobinę makaronowego szaleństwa.

MAKARONOWY TORT BUCATINI

Składniki na 6 porcji:
500g makaronu bucatini (długie rurki)
100g suszonych pomidorów w oleju
100g gotowanej szynki
125g mozzarelli light
1/2 pęczka natki pietruszki
100g liści szpinaku (najlepiej świeży)
100g sera ricotta
5 jajek
200ml mleka
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
tłuszcz do formy

Makaron ugotować al dente (według instrukcji na opakowaniu) w dużej ilości osolonej wody. Pomidory osączyć i pokroić, szynkę pokroić w kostkę. Pół mozzarelli zetrzeć na tarce i połączyć z pomidorami, ricottą, szynką i pokrojonymi szpinakiem oraz pietruszką. Jajka roztrzepać z mlekiem, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Okrągłe naczynie żaroodporne wysmarować delikatnie tłuszczem (można użyć tortownicy). Makaron układać warstwami na przemian z farszem. Polać masą jajeczną i oprószyć pozostałą mozzarellą. Piec ok. 45 minut w temperaturze 200ºC (najlepiej na początku piec pod przykryciem i odkryć pod sam koniec pieczenia, żeby wierzch się ładnie zrumienił).


1 porcja to ok. 475 kcal, węglowodany: 65g, białko: 26g, tłuszcze: 12g

Taki tort makaronowy świetnie się komponuje z sosem pomidorowym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation