Kuchnia

Kuchnia

Zapiekany kurczak w musztardzie


SKŁADNIKI:

piersi z kurczaka - 3 sztuki
musztarda ziarnista - 1 opakowanie
Przyprawa do mięs Knorr - 2 łyżki
natka pietruszki - 0.5 pęczka
młode ziemniaki - 6 sztuk
śmietana - 0.5 szklanki
zielona fasolka szparagowa - 150 gramów
bulion - 1 szklanka
cebula szalotka - 4 sztuki
oliwa - 0.5 szklanki
czosnek główka - 1 sztuka


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Mięso pokrój w mniejsze kawałki 3/4 z jednej piersi, polej połową oliwy i posyp
przyprawą do mięs Knorr. Odstaw na 20 minut.

2. Ziemniaki dokładnie wyszoruj i umyj, następnie pokrój na cząstki, lub połówki.
Podobnie szalotki.

3. Fasolkę oczyść, odetnij końcówki i lekko obgotuj aby była pół surowa.

4. W szerokim rondlu rozgrzej dobrze pozostałą oliwę. Smaż ziemniaki i całe
ząbki czosnku aż nabiorą rumianej skórki.

5. Teraz dodaj cebulą oraz mięso i kontynuuj smażenie aż wszystko nabierze
rumianych kolorów. Następnie dodaj fasolkę i musztardę i jeszcze chwilę obsmaż.

6. Wlej bulion oraz śmietanę, chwilę, zagotuj, a następnie całość przenieś do
żaroodpornego naczynia i wstaw do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na 10
minut. Po zapieczeniu, obficie posyp posiekaną natką pietruszki i natychmiast
podawaj.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation