DIY - zrób to sam
asi
Sernik jogurtowy z galaretką jagodową
Spód:
• 170 g herbatników maślanych
• 70 g orzechów włoskich
• 70 g masła
Masa jogurtowa:
• 250 g sera ricotta (np. Galbani) lub sera mascarpone
• 5 pełnych łyżek miodu + ewentualnie cukier puder do smaku
• 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
• 3 szklanki (750 ml) jogurtu naturalnego (np. Bakoma)
• wyłuskane ziarenka z 1 laski wanilii lub 1 torebeczka cukru z prawdziwą wanilią
• 20 g żelatyny w proszku
Galaretka z jagód:
• 200 g jagód (świeżych lub mrożonych)
• 5 łyżek cukru pudru
• 2 łyżeczki żelatyny w proszku
Dekoracja: gotowe beziki
Tortownica z odpinaną obręczą o średnicy 21 cm.
Przygotowanie:
Galaretka z jagód: Żelatynę zalać 3 łyżkami wody, odstawić. Do rondelka włożyć jagody z cukrem pudrem, podgrzewać przez 2 - 3 minuty, aż zaczną puszczać sok. Zmiksować na gładkie puree i przelać przez sitko, uzyskując gładki mus. Wlać z powrotem do rondelka. Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach gorącej wody, dodać do musu i mieszać podgrzewając aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Ostudzić.
Spód: Herbatniki drobno pokruszyć razem z orzechami (najlepiej blenderem lub rozdrabniaczem). Z papieru do pieczenia wyciąć koło o średnicy większej niż tortownica. Roztopić masło, posmarować nim dno tortownicy, resztę dodać do pokruszonych herbatników. Na dno tortownicy położyć krążek z papieru i zamknąć obręcz, pozostawiając wystające brzegi papieru na zewnątrz. Wyłożyć pokruszoną masę, dociskając.
Masa jogurtowa: Żelatynę zalać 4 łyżkami wody i odstawić na 10 minut. Do pojemnika miksera włożyć ser ricotta, miód, ekstrakt z wanilii i ucierać przez 3 minuty, dodawać po pół szklanki jogurtu, ciągle miksując. Na koniec dodać wyłuskane ziarenka z laski wanilii lub cukier z wanilią. Spróbować masy i jeśli jest za mało słodka, dodać cukier puder do smaku. Namoczoną żelatynę wymieszać z 1/3 szklanki gorącej wody, a następnie zmiksować z masą, dodając ją po jednej łyżce.
Masę wylać na kruchy spód i wstawić do lodówki. Deser będzie gotowy za około 1 - 2 godziny. Jak tylko sernik zastygnie, wylać galaretkę z jagód, wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Przed podaniem udekorować bezikami.
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