DIY - zrób to sam

przepisy na ciasta

składniki

gotowy "biszkopt z 4 jaj"
1 puszka gotowej masy krówkowej (530 g lub więcej)
100 g masła o temp. pokojowej
4,5 płaskich łyżeczek żelatyny + 60 ml wrzącej wody
1 litr śmietany 30%
150 g orzechów laskowych
gotowa polewa (najlepiej gotowa czekoladowa 2 opakowania, ale ja miałam kakaową wg siostry anastazji)
etapy przygotowania

1
otworzyć puszkę masy krówkowej. wyciągnąć masę do jakiegoś garnuszka. podgrzać do gorącej konsystencji. ostudzić.
2
masło utrzeć/zmiksować na puszystą konsystencję. dodawać po łyżce całkiem ostudzonej masy krówkowej i ucierać/miksować. biszkopt nasączyć. wyłożyć masę krówkową na biszkopt.
3
Żelatynę dokładnie wymieszać w wodzie, aż całkowicie się rozpuści. często mieszać, aby nie zastygła lub nie zrobił się korzuch. ubić przez chwilę śmietanę, aż uzyska gęstniejącą kremową konsystencję. wlać rozpuszczoną żelatynę, cały czas miksując, aby nie zrobiły się grudki. jeszcze chwilę miksować, aż stanie się gęsta, ale nie grudkowa (to oznaka, że śmietana jest za długo miksowana). wyłożyć na masę krówkową. włożyć do lodówki do momentu zastygnięcia.
4
posiekać w miarę drobno orzechy laskowe. posypać po bitej śmietanie. w miarę zastygniętą śmietanę zalać przestudzoną polewą czekoladową (może się trudno rozsmarowywać, więc radzę dokładnie to zrobić i z cierpliwością). włożyć do lodówki, aby zastygło. ciasto przechowywać w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation