Kuchnia

przetwory

Koncentrat paprykowy (do mrożenia)
Prosty szybki sposób na zagospodarowanie nadmiaru czerwonej papryki, im czerwieńsza papryka tym lepiej. Jest znakomitym dodatkiem do wszelakich potraw jak i zup, a mojej pomidorowej nie wyobrażam sobie bez dodatku tego koncentratu, który wzbogaca zarówno smak jak i kolor potrawy.


Papryka, oczyszczona, pokrojona w małe kawałki

2-3 łyżki tłuszczu np olej, oliwa, masło

Paprykę wkładamy do garnka, dodajemy tłuszcz, i trochę wody, co zapobiegnie nam przywieraniu papryki, całość nakrywamy pokrywką dusimy do miękkości na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając. Następnie należy przestudzić, po czym zmiksować, przetrzeć przez sito. Tak powstały koncentrat można mrozić w małych pojemniczkach, ja zaś do tego celu używam woreczków do kostek lodu, co ułatwia nam późniejsze dozowanie
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation