Kuchnia

słodkości

Mus truskawkowo - kokosowy
Składnik na 4 porcje:
250 ml. Mleka
50 g cukru pudru
1 szklanka zmiksowanych truskawek
3 żółtka
1 do 1.5 łyżki żelatyny
1 łyżka likieru kokosowego

Dodatkowo:
200 ml. Śmietany do ubijania
16 paluszków biszkoptowych
Dowolne owoce do przybrania
Wiórki kokosowe
Wykonanie:

Żelatynę namoczyć w ¼ szklanki zimnej wody. Mleko podgrzać pilnując by nie doprowadzić do zagotowania. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodawać stopniowo po łyżce mleka, stale mieszając. Po zahartowaniu żółtek, wlać pozostałe mleko, zamieszać i przelać masę z powrotem do garnka po mleku. Gotować na małym ogniu, stale mieszając do zgęstnienia kremu. Kiedy masa zgęstnieje, odstawić i dodać likier kokosowy, zmiksowane truskawki i żelatynę. Mieszać do rozpuszczenia żelatyny. Ostudzić do temperatury pokojowej. Ostudzoną masę zmiksować i przelać do wysmarowanych masłem foremek. Schłodzić w lodówce.

Wyjmować masę z foremek, zanurzając je na chwilę w gorącej wodzie. Obłożyć musiki przekrojonymi w połowie biszkoptami, związując je ozdobnie wstążeczką. W takiej postaci przechowywać w lodówce do czasu podania. Ubić śmietanę na sztywno i nałożyć na wierzch ciasteczek, przyozdabiając dowolnymi owocami i wiórkami kokosowymi.

Uwaga:

W celu uzyskania kolorowych końcówek biszkoptów, należy zwilżyć a następnie obtoczyć ciastka w galaretce.

Ciastka układać na krążkach wielkości musu + grubość biszkoptu, wyciętego np. z okładek do bindowania.

Zamiast bitej śmietany, można użyć budyniu w odpowiadającym nam smaku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation