Kuchnia

Ciasta

Biszkopt Czekoladowy - Dukan

Przepis na średnią tortownicę ok. 20cm. Mój biszkopt miał zabawne wybrzuszenia, ponieważ ustawiony był centralnie pod grzałką
Polecam wyłożyć tylko dno tortownicy, gdy brzegi są zagięte od papieru robią się zagięcia jak na zdjęciu (brzeg).
Można wyciąć pasek z papieru i przystawić dookoła brzegu wewnątrz tortownicy.
2-3 jajka
1 pudding czekoladowy z lidla (klik)
słodzik (dałam ok.4-6 pokruszonych tabl.)
opcjonalnie aromat pomarańczowy
Piekarnik rozgrzać do 175*-180*.
Tortownicę wyłożyć krążkiem papieru (tylko dno) a brzegi dobrze natłuścić.
Żółtka oddzielić od białek.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno!
Na koniec wmiksować słodzik i pudding (do wymieszania dokładnego).
Dodać żółtka i chwilę zmiksować aż się połączy masa.
Przelać od razu do tortownicy i wstawić do nagrzanego pieca.
Masa NIE może stać i czekać, bo piana opadnie.
Piec średnio 20 minut (czas zależy od pieca, sprawdzić patyczkiem, czy jest suche w środku).
Wyjąć z formy, potrzymać trochę na kratce w wyłączonym i uchylonym piecu.
Obrócić do góry spodem i zdjąć papier.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation