Kuchnia

Kuchnia

Truskawkowy sorbet jogurtowy
Składniki:
3 szklanki, umytych i odszypułkowanych truskawek
1 /4 szklanki* płynnego miodu
1 szklanka* mleka
1 /4 szklanki* cukru
1 łyżka mleka w proszku
1 szklanka* jogurtu
Miksujemy truskawki na puree. Przecieramy przez nylonowe sito, pozbywając się nasionek. Łączymy z miodem i odstawiamy do lodówki.

W niedużym rondlu łączymy mleko, cukier i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy łyżkę mleka w proszku i gotujemy 1 minutę, stale mieszając. Zdejmujemy z ognia i studzimy.( Chłodzę, stosując wkłady do lodówki turystycznej, na których kładę ściereczkę i ustawiam garnek z mlekiem.)

Kiedy mieszanka mleczna będzie letnia, dodajemy puree truskawkowe a następnie jogurt.

Jogurt powinien być dodawany powoli i delikatnie mieszany z masą, aby nie spowodować nadmiernego ulatniania się dwutlenku węgla z jogurtu, nadającego jogurtowi (a później lodom) orzeźwiający smak i zapach. Tak przygotowaną, szczelnie przykrytą mieszankę lodową wstawiamy do lodówki na 8 godzin.

Następnie przelewamy do maszyny do lodów i mrozimy według posiadanej instrukcji.

Można też ucierać ręcznie i mrozić, ale trwa to całe wieki. (nawet 12 godzin, oczywiście w płaskim naczyniu szybciej)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation