Kuchnia

Desery

Pudding z wermiszelu - Seviyan Kheer
Składniki:
(dla 2-4 osób zależnie od wielkości porcji)
- 1/2 szklanki wermiszelu
- 2 szklanki pełnego mleka
(ewentualnie więcej, gdyby deser zrobił się w trakcie gotowania za gęsty)
- 1/4 szklanki posiekanych daktyli
- 1/3 szklanki posiekanych, mieszanych orzechów - niesolonych pistacji i cashew lub blanszowanych migdałów
- 1/4 szklanki rodzynek
- 2 łyżki cukru lub ilość wg uznania zależnie od tego, jak słodki chcemy mieć deser
- 2 łyżki klarowanego masła
- szczypta szafranu
Przygotowanie:
W szerokim garnku o grubym dnie lub w głębokiej patelni rozgrzać część masła, dodać połamany wermiszel, podsmażyć, mieszając na złotobrązowo, wyjąć z garnka/patelni, odłożyć na bok. Rozpuścić kolejną porcję masła, dodać orzechy, rodzynki i daktyle i smażyć, aż napęcznieją. Wyjąć z garnka i dodać do wermiszelu. W garnku zagrzać mleko, dodać cukier, rozkruszony szafran, podsmażony wermiszel i bakalie. Gotować na małym ogniu, mieszając, do uzyskania konsystecji puddingu (ok. 5 - 10 minut). Podawać na ciepło lub zimno udekorowany orzechami i daktylami. Skład bakalii można zmienić w zależności od własnych upodobań.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation