Kuchnia

⇒ PLACKI ZIEMIACZANE + PLACKI SEROWO - DYNIOWE + RACUCHY » ☕️ …✽

Racuchy z truskawkami

Składniki:
5 jajek

40 g cukru pudru

50 ml kefiru

150 g ugotowanej na mleku kaszy gryczanej

50 g mąki pszennej

150 g niemielonego sera twarogowego

3 łyżki jogurtu naturalnego

1 łyżeczka posiekanej mięty

1 łyżeczka miodu

200 g truskawek

tłuszcz do smażenia
Wykonanie:
Żółtka ubij z cukrem pudrem na puszysta masę. Dodaj kefir, ugotowana kaszę gryczaną oraz mąkę i delikatnie wymieszaj. Na koniec dodaj ubitą na sztywno pianę z białek.

Na patelni, na delikatnym tłuszczu, na wolnym ogniu usmaż małe okrągłe racuszki tak, by się dobrze wypiekły.

Rozkrusz widelcem ser twarogowy i dopraw miętą, miodem oraz jogurtem. Truskawki drobno pokrój.

Usmażone racuszki przekładać masa serową i posypywać cukrem pudrem, udekoruj pokrojonymi truskawkami.

(Dla 4 osób, czas przygotowania: 30 min)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation