Kuchnia
Przepisy na dania
Pierś z kurczaka w ziołowo-pikantnej marynacie z warzywami
Składniki:
2 piersi podwójne z kurczaka
½ kg pieczarek
marynata:
12 cebul szalotek
5 ząbków czosnku
3 papryczki chili
5 łyżek oliwy z oliwek o zapachu oregano
1 łyżka płynnej przyprawy do zup i potraw
2 łyżki sosu octowego z octem balsamicznym z zagęszczonym moszczem winogronowym
1 łyżka sosu sojowego jasnego
1 łyżeczka tabasco
¾ szklanki oleju
u mnie:
¼ szklanki oleju Kujawskiego z dodatkiem suszonych pomidorów, czosnku i bazylii
¼ szklanki oleju Kujawskiego z dodatkiem czosnku
¼ szklanki oleju Kujawskiego z dodatkiem bazylii
przyprawy:
1 łyżka oregano
1 łyżka bazylii
1 łyżka ziół prowansalskich
1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
1 łyżeczka marynaty pikantnej do mięsa
1 łyżeczka przyprawy pikantnej do kurczaka
1 łyżeczka przyprawy grill pikantny
1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka ziarenek smaku
½ łyżeczki pieprzu Cayenne
¼ łyżeczki tymianku
¼ łyżeczki rozmarynu
warzywa:
1 marchewka
1 por
1 cukinia
30 g masła
odrobina oliwy z oliwek
zioła prowansalskie
oregano
pieprz czarny mielony
sól morska
Wykonanie:
1. Przygotowujemy marynatę do mięsa. Do miski wlewamy płynne przypraw a następnie sypkie. Wszystko dokładnie mieszamy aż się ze sobą połączą. Cebulę oraz czosnek obieramy a następnie kroimy w bardzo drobniutką kostkę. Z papryczki chilii usuwamy gniazda nasienne a następnie kroimy w kostkę. Wszystko to dodajemy do miski i mieszkamy dokładnie. Pierś z kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy wzdłuż na 4 równe płaty (w razie potrzeby możemy użyć tłuczka). Mięso wkładamy do miski i energicznymi ruchami mieszamy, aby do mięsa przylgnęła marynata, najlepiej jest to robić rękoma. Miskę z mięsem przykrywamy folią aluminiową lub spożywczą i wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny. Najlepiej jest to przygotować wieczorem i mięso pozostawić w marynacie na całą noc, wtedy mięso przejdzie przyprawami i będzie bardziej aromatyczne. Po tym czasie wyjmujemy mięso, woka lub patelnię rozgrzewamy i całą zawartość miski przekładamy na patelnię. Dodajemy pokrojone w ćwiartki pieczarki. Mieszamy wszystko. Mięso smażymy na małym ogniu pod przykryciem przez około 30 minut, podlewając co jakiś czas wodą.
2. Cukinię, marchewkę i pora kroimy w kawałki o podobnej długości, a następnie te kawałki kroimy na cienkie paseczki. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy kawałki masła. Dolewamy odrobinę oliwy z oliwek, wrzucamy paseczki marchewki a następnie pora. Przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie dodajemy paseczki cukinii. Całość doprawiamy szczyptą ziół prowansalskich oraz oregano. Wszystko podsmażamy przez ok. 10 minut dolewając w razie potrzeby odrobinę wody żeby warzywa się nie spaliły, a były chrupkie i smaczne. Zmniejszamy ogień i podsmażamy aż woda odparuje. Wówczas warzywa będą gotowe.
Danie można podawać z ziemniakami, frytkami jak również kulkami ziemniaczanymi.
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