Kuchnia

Torty dla wszystkich jak wykonac

Schwarzwälder torte


Składniki
10 dag stopionego masła
4 jajka
10 łyżek (15 dag) miałkiego cukru
3 i 1/3 szklanki (40 dag) mąki tortowej (krupczatki)
2 łyżki gorzkiego kakao
tłuszcz do formy
2 szklanki śmietany kremówki
45 dag wiśni ze spirytusu
6 łyżek (6 dag) cukru pudru
po 1/4 szklanki wiśniówki i soku wiśniowego
cukier waniliowy
tabliczka gorzkiej czekolady



Ciasto : żółtka odzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, cukier waniliowy, żółtka, mąkę wymieszaną z kakao. Delikatnie wymieszać ze stopionym masłem.
Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej mąką tortownicy. Piec 15 minut w temp. 190°C. Po upieczeniu zostawić jeszcze na 5 min w piekarniku, wystudzić. Przekroić poziomo na trzy równe części.

Blaty ciasta po nakłuwać widelcem, następnie nasączyć wiśniówką wymieszaną z sokiem.

Śmietanę ubić z cukrem pudrem. 1/3 rozsmarować na pierwszym krążku, ułożyć osączone wiśnie (kilkanaście odłożyć do dekoracji), przykryć drugim krążkiem, nałożyć krem i wiśnie, przykryć trzecim i całość posmarować pozostałą śmietaną.

Czekoladę zetrzeć na duże wiórki. Wierzch i boki obficie osypać wiórkami czekolady i przybrać odłożonymi wiśniami (w sezonie najlepiej świeżymi).

Tort będzie najsmaczniejszy, gdy podamy go tuż po przyrządzeniu. Krążki ciasta można upiec wcześniej, ale śmietana musi być świeżo ubita i mieć zwartą konsystencję.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation