Inne

ROZNOSCI

CHALKA.

Składniki:
przepis z blogu Moje Ekspresje Kulinarne, podany bez zmian

5 szklanek mąki pszennej
1/4 szklanki cukru
1/2 szklanki ciepłego mleka
5 jajek (temp. pokojowa)
2 żółtka
2 łyżeczki suszonych drożdży
3/4 łyżeczki soli

Glazura:

1 jajko



Drożdże rozpuścić w mleku.

Do dużej miski wsypać mąkę, jajka, żółtka, cukier, sól i mleko z drożdżami. Składniki wymieszać (ciasto powinno być miękkie i lekko się lepić - w razie potrzeby dodać odrobinę więcej mleka), przykryć folią i odstawić na 20 minut.

Ciasto przełożyć na lekko oprószoną mąką stolnicę i wyrabiać przez około 10 minut. Powinniśmy otrzymać gładkie, elastyczne ciasto.

Następnie przełożyć do miski, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 1 i 1/2 godziny.

Po upływie czasu ciasto podzielić na 3 równe części. Z każdej uformować długie, równej długości wałki. Następnie spleść warkocz, końce zlepić i podwinąć. Przykryć ponownie i odstawić do podrośnięcia 40 - 55 minut. Przed pieczeniem posmarować rozbełtanym jajkiem (można też posypać np. makiem). Piec około 45 minut.

Jak upleść warkocz? filmik

*Jeśli chałka zbyt szybko się zarumieni, można ją przykryć folią aluminiową, co zapobiegnie przypaleniu

**Z ciasta ulepiłam dwie chałki - obie wyszyły średniej wielkości
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation