Kuchnia

Słodkości

Tartaletki z malinami


z podanych składników możemy także zrobić jedną dużą tartę, kilka tartinek itp.

składniki na kruche ciasto (10 spodów o średnicy 9cm):

175g mąki
130g masła (o temp pokojowej)
35ml mleka
żółtko
pół łyżeczki cukru pudru
szczypta soli

Mąkę wymieszać z solą i cukrem pudrem. Dodać masło, mleko i żółtko. Zagnieść. Ciasto spłaszczyć, owinąć w folię i schłodzić przez ok. 1,5-2h w lodówce.

Foremki posmarować masłem i oprószyć mąką. Schłodzone rozwałkować na grubość 1-2 mm i wyłożyć nim foremki (czynność musiałam powtarzać 3 razy ponieważ mam tylko 4 foremki). ponakłuwać widelcem. Schłodzić ok.20 minut. Ciasto obciążyć papierem z suchym ryżem lub fasolą. Piec ok. 15 minut w temp. 200st (po ok. 10 minutach pieczenia ściągnąć z ciasta papier z ryżem lub fasolą). Ostudzić.

składniki na krem:

500g serka mascarpone
4 łyżki śmietanki kremówki
3-4 łyżki cukru pudru
łyżeczka ekstraktu z wanilii

Wszystkie składniki ubić na lśniący, puszysty krem.

dodatkowo:

50g gorzkiej lub mlecznej czekolady
łyżeczka masła
kilka łyżek kremówki
owoce
2 łyżki dżemu lub gęstego soku owocowego

W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę, masło i kremówkę (masa czekoladowa powinna być lekko płynna). Spody tartaletek posmarować czekoladą. Poczekać aż zastygnie.

Rozsmarować na tartaletkach krem, ułożyć owoce. Podgrzać dżem z 2 łyżkami wody. Mieszać do otrzymania syropu. Posmarować pędzelkiem owoce. Schłodzić.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation