Kuchnia

Słodkości

Sernik jeżynowy


Wspaniały pięciowarstwowy cheesecake:D z biszkoptowym spodem, warstwą owoców, jeżynową i waniliową masą serową i galaretką z musu jeżynowego.


składniki na biszkopt:

1 jajko
20g cukru
1 łyżka oleju roślinnego
30g mąki
½ łyżeczki proszku do pieczenia

Jajko ubić z cukrem na puszystą, gęstą masę. Dodać olej. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i wmieszać do masy jajecznej. Przelać do wysmarowanej masłem i obsypanej tortownicy o średnicy 23cm. Piec w temp. 180st.C przez kilka minut (aż się ładnie zarumieni i wbity patyczek będzie czysty). Ostudzić.

składniki na masę serową:

400g twarogu mielonego (jak na serniki)
250g serka mascarpone
½ szklanki śmietanki kremówki 30%
3 łyżki cukru pudru
2 tabliczki białej czekolady
500g jeżyn
1 laska waniliowa
1-2 nakrętki ekstraktu waniliowego
3 czubate łyżeczki żelatyny

składniki na galaretkę:

1/2 szklanki musu jeżynowego
1 łyżka żelatyny

dodatkowo:

jeżyny na spód sernika (ok. 200-300g) oraz ewentualnie do ozdoby na wierzch

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Sery, kremówkę i cukier ubić. Powoli dodawać ostudzoną czekoladę. Masę podzielić na 2 części, jedną mniejszą, drugą większą. Jeżyny zblenderować i przetrzeć przez gęste sito. Z przetartych jeżyn odlać ½ szklanki. Do mniejszej części wlać mus jeżynowy i zmiksować. 2 czubate łyżeczki żelatyny namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody. Po chwili dolać kilka łyżek gorącej wody i wymieszać ręczna trzepaczką do rozpuszczenia się żelatyny. Ostudzić.

W czasie gdy żelatyna stygnie umytą tortownicę (23cm) wyłożyć dokładnie folią spożywczą. Na dno wyłożyć ostudzony biszkopt i jedną warstwę jeżyn.

Miksując masę jeżynową powoli wlewać ostudzoną żelatynę. Całość przelać na przygotowany wcześniej spód i schłodzić do stężenia się masy.

Po tym czasie do pozostałej większej części masy sernikowej dodać wyskrobane ziarenka wanilii oraz ekstrakt, zmiksować. 1 czubatą łyżeczkę żelatyny namoczyć w łyżce zimnej wody, dodać kilka łyżek gorącej wody i wymieszać ręczna trzepaczką do rozpuszczenia się żelatyny. Ostudzić. Miksując masę waniliową wlewać powoli ostudzoną żelatynę. Przelać na schłodzoną masę jeżynową, schłodzić do stężenia się masy.

Po tym czasie przygotować galaretkę: 1 łyżkę żelatyny namoczyć w łyżce zimnej wody, dodać kilka łyżek gorącej wody, wymieszać ręczna trzepaczką do rozpuszczenia się żelatyny. Mieszając mus jeżynowy dolewać ostudzoną żelatynę. Odstawić do stężenia. Na serniku ewentualnie ułożyć warstwę jeżyn. Przelać tężejący mus i wstawić na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation