Kuchnia

Niebo w gębie

Jabłka w cieście serowym
Składniki: (6-8 porcji)
1 szklanka mąki pszennej (luksusowa/tortowa) + do wyrobienia i wałkowania
100 g serka homogenizowanego naturalnego
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżka cukru brzozowego lub fruktozy,
1 łyżeczka skórki otartej z cytryny/pomarańczy
szczypta soli
80 g masła lub margaryny

3-4 duże jabłka (najlepiej odmiany Champion lub Gala – są słodkie i nie rozpadają się w czasie pieczenia)
2-3 łyżki suszonej żurawiny,
2 łyżki soku z pomarańczy + 1 łyżka rumu
cynamon



Wykonanie:
Namoczyć żurawinę w mieszaninie rumu z sokiem pomarańczowym. Można to zrobić nawet dzień wcześniej, zostawiając w szczelnie zamkniętym naczyniu.

Z masła, mąki, serka, cukru brzozowego/fruktozy, soli i skórki cytrusowej zagnieść miękkie ciasto. Odstawić do lodówki na ok. 15 minut.

W tym czasie obrać jabłka, podzielić na połówki i wydrążyć gniazda nasienne.

Naczynka do zapiekania (lub jedno duże płaskie naczynie żaroodporne) posmarować odrobiną margaryny/masła.
W wydrążone połówki jabłek nałożyć odsączoną żurawinę i ułożyć je przecięciem do dołu po jednym w każdej foremce (lub z zachowaniem odstępu 2 cm w dużej formie). Posypać cynamonem.

Ciasto podzielić na części i wałkować małe cienkie placuszki, którymi następnie przykryć połówki jabłek. Brzegi ciasta docisnąć do dna wokół jabłek.

Uwaga: Jeśli używamy dużego naczynia, ciasto należy rozwałkować na cienki placek w kształcie odrobinę większym niż naczynie, a następnie przykryć nim ułożone jabłka i docisnąć do dna w przerwach pomiędzy owocami. Aby ułatwić sobie przeniesieni rozwałkowanego ciasta ze stolnicy do formy, można je luźno nawinąć na wałek do wałkowania i potem rozłożyć jak “tkaninę z belki”.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170-180 stopni i piec na złoty kolor ok. 30 minut.

Po upieczeniu ciasto posypać fruktozą w pudrze.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation